Krótki opis…
Profesjonalne, przemysłowe wędzarnie działają wedle tej samej zasady, na podstawie której funkcjonują nasze zwykłe ogrodowe urządzenia wędzarskie. Zatem będziemy tutaj mieli palenisko, w którym wytwarza się dym do wędzenia, kanały, którymi dym się przemieszcza, regulatory przepływu dymu i główną część takiego urządzenia, czyli komorę wędzarniczą. Komory takie buduje się zazwyczaj ze stali nierdzewnej. Tym, czym najbardziej różni się wędzarnia przemysłowa od amatorskiej wędzarni ogrodowej, jest oczywiście jej wielkość. Są to urządzenia zdecydowanie większe i trochę w inny sposób wyposażone. Mięso i wędliny wędzone w ogrodzie wieszamy na kijach, które, każdy z osobna opieramy na ścianach komory. W przemysłowych urządzeniach przetwory przeznaczone do wędzenia wjeżdżają do komory na specjalnych wózkach wędzarniczych z nierdzewnej stali.
Stalowe wózki wędzarnicze muszą być nierdzewne, albowiem są one częścią dość specyficznego, ale jednak, urządzenia do produkcji żywności. W przemyśle spożywczym obowiązują rygorystyczne przepisy higieniczno-sanitarne, dlatego też te wymogi muszą spełniać także wędzarnie, a wózki wędzarnicze nie są z tego wyłączone; ich stalowe nierdzewne konstrukcje gwarantują nie tylko higienę na odpowiednim poziomie, ale także bezpieczeństwo wędzonek. Taki wózek nie załamie się pod wpływem temperatury, a wędzonki z pewnością nie pospadają na ziemię. Stalowy wózek wędzarniczy posiada z każdego boku nierdzewny pionowy stelaż z poprzeczkami, na których opierają się odpowiedniej długości kije wędzarskie z zawieszonymi na nich przetworami. Stelaże są u góry połączone poprzeczką dla nadania sztywności konstrukcji. Całość umieszczona jest na stelażu poziomym posiadającym kółka jezdne. Zazwyczaj jeden taki wózek można wsuwać w drugi, co pozwala przeznaczać mniej miejsca na ich przechowywanie. Rzecze jasna, że przemysłowe wózki wędzarnicze mają wiele wzorów i różnych rozmiarów, lecz zawsze są to konstrukcje nierdzewne.